Argentyńskie wina
Turystyka Argentyny obfituje w różnego rodzaju atrakcje. Jedną z nich jest niewątpliwie zwiedzanie tutejszych winnic. Największe zagłębie argentyńskich winiarzy znajduje się w okolicach Mendozy (ponad 70% krajowej produkcji wina). Generalnie ponad 90% wyprodukowanego wina jest tutaj przeznaczone na potrzeby krajowe. Według aktualnych danych statystycznych Argentyńczyk spożywa około 45 litrów tego trunku rocznie. Argentyńskie wina cieszą się również uznaniem poza granicami tego kraju.
Wino po raz pierwszy zostało przywiezione do Argentyny w 1577 roku przez Juana Cedron podczas kolonizacji Ameryki Południowej. W ciągu następnych lat przemysł winiarski zaczął rozwijać się w bardzo dynamicznym tempie, o czym świadczył chociażby fakt zakładania nowych winnic w wielu częściach kraju.
Dzisiaj Argentyna jest piątym największym producentem wina na świecie. Produkcja tego szlachetnego trunku sięga tutaj ponad 1,2 mld litrów rocznie! Ponadto kraj ten jest 13 co do wielkości eksporterem białego i czerwonego wina, a roczne dochody tej branży sięgają ponad 400 mln dolarów!
Do najważniejszych prowincji produkujących wino w Argentynie możemy zaliczyć: Mendozę, San Juan, La Rjoja, Saltę, Catamarcę, Rio Negro oraz Buenos Aires. W winnicach produkowane są wina z licznych gatunków winogron takich jak : Chardonnay, Torrontes, Riesling, Semillon, Malbec, Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo oraz Merlot.