Tradycyjna kuchnia
Kuchnia argentyńska opiera się przede wszystkim na bogactwach środowiska naturalnego tego kraju. Możemy do nich zaliczyć dania z udziałem ryb, owoców morza oraz różnych gatunków mięsa wołowego. Każdy turysta, przyjeżdżający tutaj na wypoczynek ma okazję do spróbowania takich kulinarnych specjałów w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych. Ceny w argentyńskich barach i restauracjach należą do bardzo niskich jak na europejskie warunki, co tym bardziej sprzyja konsumpcji.
Argentyńczycy w swoich potrawach coraz częściej odchodzą od kuchni charakterystycznej dla rdzennych mieszkańców tego kraju, wprowadzając do swoich dań elementy kuchni europejskiej – w szczególności jej śródziemnomorskiej odmiany. Argentyńskie potrawy obfitują więc w różnego rodzaju zioła, oliwę z oliwek, owoce morza i niezliczone ilości przypraw. Inspiracje kuchnią włoską, francuską i hiszpańską, wyraźnie widać chociażby w wielu restauracjach – podawane są tutaj między innymi gnocchi, bagietki oraz tortille.
Kuchnia argentyńska lubuje się również w przyrządzaniu potraw z grilla. Do tego celu wykorzystywane są między innymi różne gatunki wołowiny. Porcje mięsa przed włożeniem na grill przez kilkanaście godzin moczone są w sosie zwanym chmichurri – jest to marynata czosnkowo-ziołowa. Oprócz wołowiny charakterystycznymi dla argentyńskiej kuchni są słynne pikantne kiełbaski chorizo, różnego rodzaju sałatki oraz empanadas – czyli pierogi nadziewane wołowiną, serem i warzywami. Jako deser często podawane są pastelles – słodkie pierożki o nadzieniu śmietankowo-karmelowym.
Do najpopularniejszych argentyńskich potraw niewątpliwie można zaliczyć takie dania jak: asado, churrasco, bife oraz humita. Nie mogą się one obyć bez lampki wspaniałego, argentyńskiego wina lub popularnego napoju yerba mate.